TV2 dokumentar: Daginstitutioner bag facaden

TV2 dokumentaren “Daginstitutioner bag facaden” sætter fokus på en række daginstitutioner i Københavns Kommune, hvor de daglige forhold er kritisable.

I alt har 22 institutioner fået røde smileys på deres arbejde med “Sociale relationer - barn og voksenkontakt”. Udsendelsen viser en række forhold hvor børn bliver overset eller irettesat. Efter at have overværet optagelserne beskriver Oliver Benner, der er far til et af børnene situationen således: “Det er jo ikke denne her ene pædagog eller ene institution, som er skyld i det, det er den måde man har valgt at drive velfærdssamfund på, og nedprioritere pasning af børnene”.

“I PLS er vi helt enige i at den her slags ting ikke må ske i dagens daginstitutioner. Ingen børn skal opleve en dagligdag præget af skæld ud, irettesættelser og uro i den grad som opleves i TV2s udsendelse. Det er dog også klart at massive besparelser på de kommunale budgetter, og en stor mangel på pædagoger i København, er en del af årsagen” siger Sissel Sørensen der er faglig sekretær i PLS.

Kalder på bedre og mere uddannelse

Hvis man skal have med de helt små børn at gøre, er det afgørende at man har en grundlæggende viden om børns tilknytning og tidlige udvikling. Udsendelsen viser på grummeste vis hvad der sker når manglende viden kombineres med dårlige normeringer. Det er derfor afgørende at de voksne som hver dag har med børn i daginstitutioner at gøre, har et tilstrækkeligt fagligt grundlag at træffe deres valg på baggrund af.

“Pædagoguddannelsen har de seneste mange år været udsat for de samme nedskæringer som daginstitutionsområdet og det har selvfølgelig også betydning for de pædagoger som kommer ud fra professionshøjskolerne i disse år. Mange studerende efterspørger mere vejledning fra deres undervisere på deres praksis-kunnen i praktikkerne, og med de midler der er til rådighed lige nu må de nøjes med Skype-vejledning. Det er ikke kun uholdbart - det er decideret pinligt at ministeriet nedprioriterer uddannelsen på den måde!” Understreger Sissel Sørensen.

Bekymret for fremtidens pædagoger

En række af de 22 institutioner er praktikinstitutioner for pædagogstuderende, og det bekymrer i den grad Sissel Sørensen, “For mig er det svært at se hvordan disse institutioner kan være med til at uddanne fremtidens pædagoger. Det er under al kritik, og vi vil i PLS blive ved med at arbejde for at der bliver stillet større krav til praktikinstitutionerne fx til uddannelse af de studerendes vejledere i praktikken”.

Som det er nu, er det ikke et krav at en praktikvejleder for en pædagogstuderende, skal have et vejlederkursus, det er faktisk ikke engang et krav at den studerendes vejleder skal være uddannet pædagog. Der er heller ikke præciseret nogle steder hvor meget vejledning en studerende har ret til i en 6 måneders praktik. I PLS anbefaler vi 1-2 timers vejledning om ugen i praktikken.

 

nyt gennemsigtig pls

Nyheder for pædagogstuderende

Læs seneste nyt fra pædagoguddannelsen samt vigtige informationer fra PLS' sagsbehandler.

Læs mere

pls help

Hjælp når du har brug for det...

Dit medlemskab sikrer dig, at du har et sted at gå hen, hvis du har brug for råd og vejledning. Vores sekretariat hjælper studerende med problemer på uddannelsesinstitutionen såvel som i praktikperioden.

Læs mere

feedback
feedback