Flere skal i arbejde, dimittender skal udfylde hullerne

Denmarkweb

Beskæftigelsesministeriet og regeringen er kommet med et nyt udspil der skal sikre mere kvalificeret arbejdskraft i hele landet. Vi har økonomisk opsving og der skal holdes gang i ilden. Ministeriet melder at ” beskæftigelsen aldrig har været højere, og ledigheden er også lav”.

Af Esben Malthe Overgaard, medlem af forretningsudvalget i PLS

Man kommer i godt humør når et udspil starter sådan. Og man når ikke langt ind i det før man kan mærke at nu skal vi have uddannet flere, der skal ske et uddannelsesløft, og flere skal have mulighed for omskoling. Det kan faktisk ikke lyde bedre, og kaffen bliver sat over, for nu skal der læses et udspil der giver mening. Endelig! Men sukker bliver hurtigt nødvendigt, for man kan næsten ikke på så kort tid blive så positivt overrasket for så hurtigt at få en dårlig smag i munden.

Klapjagt på ledige

Det viser sig hurtigt at pengene skal bruges på konsulenter og ambassadører i jobcentre, tilfredshedsundersøgelser, kampagner og styrket koordineret klapjagt på de ledige. Det her er bare en gammel sur suppe der er kogt tør. Og enhver næringsværdi er for længst suget ud af den, med anklagende øjne der har travlt med at jagte den mest udsultede borger. Yes, der skal ske et uddannelsesløft, og derfor en mere fleksibel ordning.

Hvor man før har været begrænset til kun at kunne tage erhvervsuddannelser der kan tages inden for dagpengeperioden, skal man kunne starte på dem der går udover perioden. Den sidste del af uddannelsen skal så tages på ordinære vilkår. Det lyder fornuftigt, men hvor blev incitamentet til at tage en uddannelse af, når den sidste del, ofte den meste stressende, bliver med dårligere økonomi? Og hvordan er det lige med at gå fra dagpenge til SU? Den der måned uden indkomst har aldrig lokket nogen til at synes et tilbud pludseligt lyder bedre.

Men inden fordybelsen bliver i den åbenlyse utilfredshed over den åbenlyse umenneskelighed og nedværdigende menneskesyn, er det væsentligt at se hvad det egentlig betyder for den studerende:

Du kommer til at søge job i hele landet. Med andre ord, det SKAL du. Der har indtil nu været en urimelighed i, at når du har taget din eksamen og er dimitteret fra uddannelse er du underlagt skærpet mobilitet. Kort sagt skal du søge job længere fra din bopæl end andre dagpengemodtagere, hvis du altså fortsat vil modtage dagpenge. Det foreslår regeringen skal gælde for alle.

Virksomhedsoverblikket

Retfærdighedens nektar har svært ved at finde indpas i den efterhånden dårlige eftersmag udspillet bringer. Men en ny bismag kommer til, når den skærpede mobilitet for dimitterede nu skærpes yderligere, og det foreslås at dimittender skal søge i HELE landet og ALLE job de kan betræde. Og desuden indføres et nyt værktøj der kaldes ”virksomhedsoverblikket”.

Dette nye fantastiske værktøj skal bruges til at sikre at hvis du dimitterer i Nordjylland skal de vide det med det samme på Bornholm. Og så kan du pænt pakke dit liv sammen og starte dit nye på mandag. Måske ikke i det job du har uddannet dig til. Bare et du er kvalificeret til. Kan godt ske sandsynligheden for at det sker er meget lille, men at det er en reel mulighed, er skræmmende.

I jagten på kvalificeret arbejdskraft har man endnu engang fjernet noget af incitamentet til at tage uddannelse. Hvordan man løser et problem ved at forstærke det, skal stå i det uvisse. I det mindste er der her et udspil der sikrer at det organ der har med ledige at gøre kommer til at koste endnu mere. Men de ledige, de kommer ikke til at forsvinde af det. Giv os mere incitament til uddannelse og mindre straf for at gå i skole. Det kan måske hjælpe!

 

nyt gennemsigtig pls

Nyheder for pædagogstuderende

Læs seneste nyt fra pædagoguddannelsen samt vigtige informationer fra PLS' sagsbehandler.

Læs mere

pls help

Hjælp når du har brug for det...

Dit medlemskab sikrer dig, at du har et sted at gå hen, hvis du har brug for råd og vejledning. Vores sekretariat hjælper studerende med problemer på uddannelsesinstitutionen såvel som i praktikperioden.

Læs mere

feedback
feedback