Pædagogstuderende tvinges på ferie uden indtægt

pung

Mange pædagogstuderende landet over oplevede i sommerferien, at blive tvunget på ferie i deres praktik. Da studerende ikke har optjent løn under ferie, betyder det, at de stod uden indtægt i perioden.
Tvungen ferie er et stort problem i junipraktikkerne, da der cirka en måned efter praktikstart ligger en lang ferie, hvor mange institutioner har lukket. De studerende derfor tvinges på selvbetalt ferie. Det kan være helt op til syv uger (i løbet af en 6 måneders praktik), de studerende tvinges på ferie - og det koster dyrt både økonomisk og læringsmæssigt!

Skole- og fritidsområdet rammes hårdt

Især studerende på skole- og fritidsområdet rammes hårdt. På skole- og fritidsområdet er det ikke altid muligt at give de studerende timer på en anden afdeling, som man ellers har krav på.
De studerende rammes både på relations- og kompetencearbejdet og på pengepungen. De fratages deres levegrundlag, og kan de ikke finde vikararbejde i perioden, kan det få store konsekvenser.

Henover sommeren har PLS hørt fra mange frustrerede studerende, der tvinges på ferie:

En studerende fra Aalborg fortæller, at hendes praktikinstitution holdt lukket seks uger i sommerferien + uge 42 (efterårsferien). Derved mister hun både løn og mulighed for at arbejde med sine kompetencemål i syv ud af praktikkens 26 uger - altså over en fjerdedel af praktikken.

En studerende fra København sendes på fem ugers tvungen ferie uden løn, inden han skal være med til at tage imod en ny 0. klasse til august. Han er nødsaget til at flytte hjem til sine forældre i perioden og fremleje sin lejlighed. To måneder inde i praktikken starter han dermed forfra med relationsarbejdet til en ny gruppe børn, og han har kun fire måneder til at arbejde med sine kompetencemål med denne børnegruppe.

En anden studerende fra København havde set på hjemmesiden, at institutionen holdt lukket i tre uger, men da praktikken begyndte, viste det sig, at hendes afdeling havde lukket i 7 uger uden mulighed for at optjene timer eller lægge dem på en anden afdeling

“Det er et stort problem, at studerende mister deres levegrundlag i dele af deres praktik, samt at de ikke tilbydes et ordentligt læringsrum, idet de ikke når at skabe relationer til børnegruppen, og de risikerer dermed at gå glip af vigtig læring”, siger Ditte Gammeltoft, der er fagligsekretær i PLS. “Derfor arbejder PLS for at få praktikkerne rykket til den tidligere placering med start i februar og august - efter juleferie og skolestart. Derudover ønsker vi i den kommende overenskomst at de studerende får mulighed for 3 tre ugers ferie med løn.”

PLS venter svar fra Uddannelsesminister Søren Pind efter sommerferien.

pls help

Hjælp når du har brug for det...

Dit medlemskab sikrer dig, at du har et sted at gå hen, hvis du har brug for råd og vejledning. Vores sekretariat hjælper studerende med problemer på uddannelsesinstitutionen såvel som i praktikperioden.

Læs mere

nyt gennemsigtig pls

Nyheder for pædagogstuderende

Læs seneste nyt fra pædagoguddannelsen samt vigtige informationer fra PLS' sagsbehandler.

Læs mere

PLS OK18 stem nej

feedback